Saturday, June 1, 2024

Hoe God te kennen - Waarom moeten we gered worden? 

De term "gered" betekent over het algemeen gered worden van de straf op onze zonden. De Bijbel zegt dat ieder mens gezondigd heeft en schuldig is aan zonde. De straf op zonde is de geestelijke dood of de hel. Johannes 3:16 zegt echter: "Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn enige Zoon gegeven heeft, opdat een ieder die in Hem gelooft, niet verloren ga, maar eeuwig leven hebbe". Maar wat betekent dit precies?

Sinds God deze wereld schiep en de eerste mens zondigde, is de mensheid onder de vloek van de zonde. Er is niemand die niets verkeerd heeft gedaan; we hebben allemaal gelogen, of bedrogen, of gestolen, of gehaat. Iedereen heeft gezondigd. Daarom kwam Jezus Christus als mens ter wereld en leefde het onschuldige en foutloze leven dat wij niet konden leven. Daarna stierf Hij aan het kruis, gaf Zijn leven voor ons op en 3 dagen later stond Hij op uit de dood.

God is volmaakt heilig. We hebben allemaal verkeerde dingen gedaan en in rebellie tegen Hem gehandeld. Toen Jezus aan het kruis stierf, nam Hij de toorn van God die wij verdienden op Zich, zodat wij gespaard zouden worden van Gods straf. In die zin stierf Hij in onze plaats.

Maar de enige manier om vergeving te ontvangen en verzoend te worden met God is door ons geloof in Jezus Christus te stellen. We hebben allemaal gezondigd. Daarom hebben we allemaal een verlosser nodig.

We moeten geloven

Romeinen 10:9 zegt: "Als u met uw mond belijdt dat Jezus de Heer is en in uw hart gelooft dat God hem uit de dood heeft opgewekt, zult u gered worden."

Om te beginnen moeten we geloven dat er een heilige God is die verwacht dat mensen doen wat juist is. We hebben allemaal gefaald om aan deze verwachting te voldoen door toe te geven aan onze zonde en in rebellie tegen Hem te handelen. Totdat we de persoonlijke beslissing nemen om Christus te volgen, kunnen we geen vrede met God hebben of in een juiste relatie met Hem leven omdat we onder Zijn toorn blijven. Om het probleem van de afscheiding van de mensheid van Hem op te lossen, moest God Zijn enige Zoon, Jezus, naar de wereld sturen.

Jezus was volledig mens, maar ook volledig God. Hij was de Zoon van God, maar Hij was ook één met God (Hij was God zelf). Omdat geen mens kan betalen voor de zonden van een ander, moest God zelf komen en in onze plaats sterven, zoals Jezus aan het kruis stierf.

Bovendien heeft de Heer Jezus nooit gezondigd. Hij leefde het perfecte leven dat wij nooit zouden kunnen leven. En dus was Hij de enige die in onze plaats kon staan en de straf voor onze zonden kon betalen. Toen Hij aan het kruis stierf, nam Hij de zonden van velen op Zich en werd Hij het offer voor deze zonden (zodat degenen voor wie Hij stierf niet gestraft zouden worden).

Tot slot moeten we geloven dat Jezus uit de dood is opgestaan. Als Hij dat niet had gedaan, zouden we nog steeds vastzitten in onze zonde zonder enige mogelijkheid om vergeven te worden, maar op de 3e dag na Zijn dood stond Jezus Christus op uit het graf.

Dus stierf de zondeloze Zoon van God, Jezus, in onze plaats, offerde Zichzelf op zodat wij vergeven konden worden en stond toen op uit de dood (Matteüs 28:6).

We moeten berouw hebben

Bekeren betekent in wezen "van gedachten veranderen". Als we tot Christus komen, moeten we berouw hebben over onze zonden uit het verleden door ons ervan af te keren. Dit betekent dat we voor God moeten leven in plaats van voor onszelf. Iemand moet zijn eigen verlangens opzij zetten en doen wat de Bijbel zegt dat goed is. Om een volgeling van Jezus te zijn, moeten we ons moedwillig van de zonde afkeren.

Betekent dit nu dat christenen nooit zondigen? Nee. Christenen vallen soms in zonde en als gevolg daarvan hebben ze voortdurend berouw over deze zonden tegenover God. Dit wordt voortdurend berouw genoemd. Ze belijden hun zonde en vragen Hem om vergeving. Laat het duidelijk zijn dat christenen niet perfect zijn, maar wel steeds meer op Jezus gaan lijken door de kracht van de Heilige Geest in hen. 

Het doen van goede werken redt ons niet (alleen geloof in Jezus kan dat), maar een christen leeft om God te gehoorzamen omdat, nadat ze geloven en zich bekeren, ze hun leven aan Jezus hebben gegeven en voor Hem zijn gaan leven in plaats van voor zichzelf. Verder begint hun leven te veranderen, hun aard begint te veranderen en hun liefde voor God maakt dat ze Hem willen eren. Jezus volgen verandert ons van binnenuit terwijl we langzaam meer op Hem gaan lijken. Het is een levenslange reis.

Wil jij God kennen?

Als we tot inkeer komen en in Jezus geloven, ervaren we vergeving van onze zonden en nieuw leven in Hem. Wil je een relatie met God? Sommige mensen beginnen dit door een gebed tot Hem te zeggen. Houd in gedachten dat het simpelweg herhalen van de woorden van dit gebed niet het punt is. Er is niets speciaals aan de woorden zelf. Het zijn gewoon woorden. Het belangrijkste is dat je gelooft. Het gebed is alleen bedoeld om je te helpen je geloof op een eenvoudige manier aan God uit te drukken. 

Als je God wilt leren kennen, kun je dit hardop of in je hoofd zeggen. Hij hoort je.

Heer, ik weet dat ik in rebellie tegen U heb geleefd. Ik weet dat ik tegen U gezondigd heb. Maar nu wil ik U kennen en een relatie met U hebben. Ik heb spijt van alle verkeerde dingen die ik heb gedaan. Vanaf nu keer ik me af van mijn zonde. Ik weet dat ik nog steeds fouten zal maken, maar nu ga ik voor U leven, Heer. Geef me een nieuw leven. Ik geloof in Uw Zoon, Jezus. Ik geloof dat Hij aan het kruis stierf om de straf voor mijn zonden te betalen en dat Hij daarna opstond uit de dood. Ik geloof dat Hij de Koning van alle koningen is. Vanaf nu zal ik Hem volgen. Dank U dat U Jezus stuurde om voor mij te sterven zodat ik vergeven kan worden... Amen. 

••  

Heb je berouw getoond en ben je gaan geloven in Christus? Zo ja, welkom in de familie van God! Christenen hebben de belofte dat ze naar de hemel gaan als ze sterven, maar ook de mogelijkheid om hier op aarde de Heer te leren kennen in een echte en persoonlijke relatie die elke dag kan worden opgebouwd door gebed, aanbidding en tijd die je besteedt aan het lezen van Zijn Woord. Nu is het tijd om je christelijke wandel te beginnen en er zijn een paar manieren waarop je kunt starten...

Tijd om te groeien 

Hier zijn een paar suggesties die je zullen helpen om de zorg en begeleiding te krijgen die je nodig hebt als je begint te groeien in je geloof: 

Lees de Bijbel. De Bijbel is Gods boodschap aan de mensheid, dus het is van vitaal belang voor jonge gelovigen om te weten wat erin staat. We stellen voor om te beginnen met de evangeliën (Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes - ze helpen je om Jezus beter te leren kennen). Vervolgens kun je kijken naar de brief van Paulus aan de Filippenzen en de brieven van Jakobus en 1 Johannes. Om meer te begrijpen over hoe Jezus' dood leven voor jou betekent, kun je Paulus' brief aan de Romeinen lezen. Als je vragen hebt, kan een pastor of een christelijke leider je helpen bij je Bijbelstudie. 

Praat regelmatig met God. Maak van bidden een dagelijkse gewoonte. Dit kan betekenen dat je met God over alles praat, op elk moment van de dag of nacht. Er hoeft geen "structuur" in het gebed te zitten. Het is gewoon een gesprek tussen jou en de Heer. Hoewel bidden altijd respectvol moet zijn, is het okay om met God te praten alsof je met een vriend praat (omdat je dat ook doet).

Raak betrokken bij een kerk. Als je de deur voor Christus opent en thuiskomt bij God, krijg je een nieuwe groep geestelijke broeders en zusters. God heeft vele andere kinderen op aarde en het is belangrijk dat ze regelmatig samenkomen als een familie. Daar draait het allemaal om in de kerk. De kerk is de beste plek voor jonge christenen om de steun te vinden die ze nodig hebben om sterk te worden. In de kerk komen Gods mensen samen om te aanbidden, uit de Bijbel te leren, elkaar te bemoedigen en nieuwe gelovigen welkom te heten in Gods gezin. Zoek een kerk bij jou in de buurt die deze dingen doet en raak erbij betrokken. Jouw kerk zou moeten geloven dat de Bijbel het accurate Woord van God is, dat Jezus Christus Gods Zoon is, dat Hij volledig God en mens is, en dat we gered worden door geloof in Jezus alleen.

Praat er met je kerk over om je ook te laten dopen. De doop is een heel belangrijke en zinvolle volgende stap nu je tot geloof in Christus bent gekomen.

خدا کو جاننا - ہمیں کیوں بچائے جانے کی ضرورت ہے؟ "بچائے جانے" کا مطلب عام طور پر ہمارے گناہوں کی سزا سے بچائے جانا ہوتا ہے۔ بائبل ...