Tuesday, April 2, 2024

Tanrı'yı nasıl tanıyabiliriz - Neden kurtulmamız gerekir? 

"Kurtulmak" terimi genellikle günahlarımızın cezasından kurtulmak anlamına gelir. Kutsal Kitap her insanın günah işlediğini ve günahtan suçlu olduğunu söyler. Günahın cezası ruhsal ölüm ya da cehennemdir. Bununla birlikte, Yuhanna 3:16 "Tanrı dünyayı öyle sevdi ki, biricik Oğlu'nu verdi, öyle ki O'na iman eden hiç kimse mahvolmasın, sonsuz yaşama kavuşsun." der. Ama bu tam olarak ne anlama gelmektedir?

Tanrı bu dünyayı yarattığından ve ilk kişi günah işlediğinden beri insanlık günahın laneti altındadır. Yanlış yapmayan hiç kimse yoktur; hepimiz yalan söyledik, hile yaptık, çaldık ya da nefret ettik. Herkes günah işlemiştir. Bu nedenle İsa Mesih bir insan olarak dünyaya geldi ve bizim yaşayamadığımız günahsız ve hatasız yaşamı yaşadı. Daha sonra çarmıhta öldü, bizim için yaşamından vazgeçti ve 3 gün sonra ölümden dirildi.

Tanrı tamamen kutsaldır. Hepimiz yanlış şeyler yaptık ve O'na karşı isyan ettik. İsa çarmıhta öldüğünde, yaptığımız şeylerden dolayı Tanrı'nın cezasıyla yüzleşmek zorunda kalmayalım diye, hak ettiğimiz Tanrı'nın gazabını kendi üzerine aldı. Bu anlamda O bizim yerimize ölmüştür.

Ancak hatalarımız için bağışlanmanın ve Tanrı'yla barışmanın tek yolu İsa Mesih'e iman etmektir. Bir insanın Tanrı'yla doğru olabilmesinin tek yolu budur, çünkü hepimiz günah işledik. Hepimizin bir kurtarıcıya ihtiyacı vardır.

İnanmalıyız 

Romalılar 10:9 şöyle der: "İsa'nın Rab olduğunu ağzınızla ikrar eder, Tanrı'nın O'nu ölümden dirilttiğine yürekten iman ederseniz kurtulursunuz."

Başlangıç olarak, insanlardan doğru olanı yapmalarını bekleyen kutsal bir Tanrı olduğuna inanmalıyız. Hepimiz günahlarımıza teslim olarak ve O'na karşı isyan ederek bu beklentiyi karşılayamadık. Mesih'i izlemeye kişisel olarak karar vermedikçe, Tanrı'yla barışamayız ya da O'nunla doğru bir ilişki içinde yaşayamayız, çünkü O'nun gazabı altındayız. İnsanın O'ndan ayrılma sorununu çözmek için Tanrı biricik Oğlu İsa'yı dünyaya göndermek zorunda kalmıştır.

İsa tamamen insan olmakla birlikte, aynı zamanda tamamen Tanrı'ydı. İsa Tanrı'nın Oğluydu, ama aynı zamanda Tanrı'yla birdi (Tanrı'nın Kendisiydi). Şimdi, hiçbir insan başka bir insanın günahlarının bedelini ödeyemeyeceği için, İsa'nın çarmıhta ölmesinde görüldüğü gibi, Tanrı'nın Kendisinin gelip bizim yerimize ölmesi gerekiyordu.

Dahası, Rab İsa asla günah işlememiştir. Bizim asla yaşayamayacağımız mükemmel bir yaşam sürdü. Bu nedenle, bizim yerimize geçebilecek ve günahlarımızın cezasını ödeyebilecek tek Kişi O'dur. Çarmıhta öldüğünde, birçok kişinin günahını üzerine alıyor ve bu günahlar için kurban oluyordu (böylece uğruna öldüğü kişiler yaptıkları tüm yanlışlar için Tanrı'nın cezasıyla yüzleşmek zorunda kalmayacaklardı).

Son olarak, İsa'nın ölümden dirildiğine inanmalıyız. Eğer O dirilmemiş olsaydı, bağışlanmamızın hiçbir yolu olmadan günahlarımız içinde sıkışıp kalacaktık, ama İsa Mesih ölümünden sonraki 3. günde mezardan dirildi.

Böylece, Tanrı'nın günahsız Oğlu İsa bizim yerimize öldü, bağışlanabilmemiz için Kendisini feda etti ve sonra ölümden dirildi (Matta 28:6).

Tövbe etmeliyiz 

Tövbe etmek "fikrini değiştirmek" anlamına gelir. Mesih'e gelirken, geçmiş günahlarımıza sırt çevirerek tövbe etmeliyiz. Tövbe ettikten sonra kendimiz için yaşamak yerine Tanrı için yaşamaya başlarız. Bu, kendi arzularımızı bir kenara bırakıp Tanrı'nın doğru olduğunu söylediği şeyi yapmak anlamına gelir. Her birimiz isteyerek günahlarımıza sırtımızı dönmeliyiz.

Bu Hıristiyanların hiç günah işlemediği anlamına mı gelir? Hayır. Hıristiyanlar bazen günah işlerler ve sonuç olarak bu günahlar için sürekli olarak Tanrı'ya tövbe ederler. Buna sürekli tövbe denir. Günahlarını itiraf eder ve O'ndan bağışlanma dilerler. Hıristiyanlar mükemmel değildir, ama içlerindeki Kutsal Ruh'un gücüyle her geçen gün İsa'ya daha çok benzemektedirler.

Bizi kurtaran iyi işler yapmak değildir (bunu sadece İsa'ya iman yapabilir), ama bir Hıristiyan Tanrı'ya itaat etmek için yaşar, çünkü iman edip tövbe ettikten sonra yaşamlarını İsa'ya vermiş ve kendileri için değil, O'nun için yaşamaya başlamışlardır. Dahası, yaşamları değişmeye başlar, doğaları değişmeye başlar ve Tanrı'ya olan sevgilerinden dolayı O'nu onurlandırırlar. İsa'yı izlemek bizi içten dışa değiştirir.

Tanrı'yı tanımak istiyor musunuz?

Tövbe edip İsa'ya iman ettiğimizde, günahlarımızın bağışlanmasını ve O'nda yeni bir yaşamı deneyimleriz. Tanrı'yla bir ilişkiniz olsun ister misiniz? Bazı insanlar bu ilişkiye O'na dua ederek başlarlar. Sadece bu duanın sözlerini tekrarlamak asıl amaç değildir. Sözcüklerin kendisinde özel bir şey yoktur. Onlar sadece sözcüklerdir. Önemli olan inanmaktır. Verilen dua sadece inancınızı Tanrı'ya kolay bir şekilde ifade etmenize yardımcı olmak içindir.

Eğer Tanrı'yı tanımak istiyorsanız, bu duayı O'na yüksek sesle ya da içinizden söyleyebilirsiniz. O sizi duyar.

Tanrım, sana karşı isyan içinde yaşadığımı biliyorum. Sana karşı günah işlediğimi biliyorum. Ama şimdi Seni tanımak ve Seninle bir ilişki kurmak istiyorum. Yaptığım tüm yanlış şeyler için özür dilerim. Şu andan itibaren günahlarımdan uzaklaşıyorum. Hâlâ hatalar yapacağımı biliyorum, ama artık Senin için yaşayacağım Tanrım. Bana yeni bir yaşam ver. Oğlun İsa'ya inanıyorum. Günahlarımın cezasını ödemek için çarmıhta öldüğüne ve sonra ölümden dirildiğine inanıyorum. O'nun tüm kralların Kralı olduğuna inanıyorum. Şu andan itibaren O'nu izleyeceğim. Bağışlanabilmem için İsa'yı benim yerime ölmesi için gönderdiğin için teşekkür ederim... Amin.

•••

Tövbe etmeye ve Mesih'e inanmaya mı geldiniz? Eğer öyleyse, Tanrı'nın ailesine hoş geldiniz! Hıristiyanlar öldüklerinde cennete girme vaadinin yanı sıra, dua, ibadet ve O'nun Sözü'nü okuyarak geçirilen zaman aracılığıyla her gün geliştirilebilecek gerçek ve kişisel bir ilişki içinde Rab'bi tanıma olanağına sahiptir. Şimdi Hristiyan yürüyüşünüze başlama zamanıdır ve başlayabileceğiniz birkaç yol vardır...

Büyüme Zamanı 

İşte size, inancınızda büyümeye başlarken ihtiyaç duyduğunuz bakım ve danışmanlığı almanıza yardımcı olacak birkaç öneri:

Bir arkadaşınıza söyleyin. Verdiğiniz karardan heyecan duyabilecek birini tanıyor musunuz - belki bir papaz ya da Hıristiyan bir arkadaş? Ona söyleyin. Yeni bağlılığınızın sevincini bir başkasıyla paylaşın.

Kutsal Kitap'ı okuyun. Kutsal Kitap Tanrı'nın insanlığa mesajıdır, bu nedenle genç imanlılar için ne dediğini bilmek hayati önem taşır. İncillerle başlamanızı öneririz (Matta, Markos, Luka ve Yuhanna - İsa'yı daha iyi tanımanıza yardımcı olacaklardır). Daha sonra Pavlus'un Filipililere mektubuna, Yakup'un mektubuna ve 1. Yuhanna'ya göz atabilirsiniz. İsa'nın ölümünün sizin için nasıl yaşam anlamına geldiğini daha iyi anlamak için Pavlus'un Romalılara mektubunu okuyun. Sorularınız varsa, bir pastör ya da Hıristiyan arkadaşınız Kutsal Kitap çalışmanızda size yardımcı olabilir.

Tanrı ile düzenli olarak konuşun. Duayı günlük bir alışkanlık haline getirin. Bu, günün ya da gecenin herhangi bir saatinde Tanrı'yla herhangi bir şey hakkında konuşmak anlamına gelebilir. Dua için gerekli bir "yapı" yoktur. Bu sadece siz ve Tanrı arasındaki bir sohbettir. Duanın her zaman saygılı olması gerekse de, Tanrı'yla bir arkadaşınızla konuşuyormuş gibi konuşmanızda bir sakınca yoktur (çünkü öylesinizdir).

Bir kiliseye katılın. Mesih'e kapıyı açtığınızda ve Tanrı'ya evinize döndüğünüzde, yeni bir ruhsal kardeşler grubu edinirsiniz. Tanrı'nın yeryüzünde başka çocukları da vardır ve onların bir aile olarak düzenli olarak bir araya gelmeleri önemlidir. Kiliseler bunun için vardır. Kiliselerde Tanrı'nın halkı ibadet etmek, Kutsal Kitap'tan öğrenmek, birbirlerini teşvik etmek ve yeni imanlıları Tanrı'nın ailesine kabul etmek için bir araya gelir. Yakınınızda bunları yapan bir kilise bulun ve katılın. Kiliseniz Kutsal Kitap'ın Tanrı'nın doğru Sözü olduğuna, İsa Mesih'in Tanrı'nın Oğlu olduğuna, tamamen Tanrı ve insan olduğuna ve yalnızca İsa'ya iman ederek kurtulduğumuza inanmalıdır.

Ayrıca, vaftiz olma konusunda kilisenizle konuşun. Vaftiz, Mesih'e iman ettikten sonra atılacak çok önemli ve anlamlı bir sonraki adımdır.

Come conoscere Dio - Perché dobbiamo essere salvati?   Il termine "salvato" significa generalmente essere salvato dalla pena dei n...