Cum să-L cunoaștem pe Dumnezeu - De ce trebuie să fim mântuiți?
Termenul "mântuit" înseamnă, în general, a fi salvat de pedeapsa păcatelor noastre. Biblia spune că fiecare persoană a păcătuit și este vinovată de păcat. Pedeapsa pentru păcat este moartea spirituală sau iadul. Cu toate acestea, Ioan 3:16 spune: "Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât a dat pe singurul Său Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică". Dar ce înseamnă mai exact acest lucru?
De când Dumnezeu a creat această lume și Adam și Eva au păcătuit în grădina Edenului, omenirea a fost sub blestemul păcatului. Nu există nimeni care să nu fi greșit; cu toții am mințit, sau am înșelat, sau am furat, sau am urât. Toată lumea a păcătuit. Din acest motiv, Isus Hristos a venit în lume ca om și a trăit viața fără păcat pe care noi nu am putut să o trăim. Apoi a murit pe cruce, renunțând la viața Sa pentru noi, iar 3 zile mai târziu, a înviat din morți.
Dumnezeu este perfect sfânt. Cu toții am făcut lucruri greșite și am acționat împotriva Lui în răzvrătire. Când Isus a murit pe cruce, El a luat asupra Sa mânia lui Dumnezeu pe care o meritam, pentru ca noi să nu fim nevoiți să ne confruntăm cu pedeapsa lui Dumnezeu pentru lucrurile pe care le-am făcut. În acest sens, El a murit în locul nostru.
Dar singurul mod de a primi iertarea și de a ne împăca cu Dumnezeu este prin credința în Isus Hristos. Cu toții am păcătuit. Cu toții avem nevoie de un salvator.
Trebuie să credem
Romani 10:9 spune: "Dacă vei mărturisi cu gura ta că Isus este Domnul și dacă vei crede în inima ta că Dumnezeu L-a înviat din morți, vei fi mântuit".
Pentru a începe, trebuie să credem că există un Dumnezeu sfânt care se așteaptă ca ființele umane să facă ceea ce este corect. Cu toții am eșuat să îndeplinim această așteptare, cedând în păcatul nostru și acționând împotriva Lui în răzvrătire. Până când nu luăm decizia personală de a-L urma pe Hristos, nu putem avea pace cu Dumnezeu sau trăi într-o relație corectă cu El, deoarece rămânem sub mânia Sa. Pentru a rezolva problema despărțirii omului de El, Dumnezeu a trebuit să Îl trimită pe singurul Său Fiu, Isus, în lume.
Isus, deși era pe deplin om, era și pe deplin Dumnezeu. Iisus era Fiul lui Dumnezeu, dar era și una cu Dumnezeu (era Dumnezeu Însuși). Acum, pentru că niciun om nu poate plăti pentru păcatele altui om, Dumnezeu Însuși a trebuit să vină și să moară în locul nostru, lucru văzut în Isus murind pe cruce.
Mai mult, Domnul Isus nu a păcătuit niciodată. El a trăit viața perfectă pe care noi nu am putea-o trăi niciodată. Și astfel, El a fost singurul care putea sta în locul nostru și să plătească acea pedeapsă pentru faptele noastre rele. Când a murit pe cruce, El a luat asupra Sa păcatele multora și a devenit jertfa pentru ei (astfel încât cei pentru care a murit să nu fie nevoiți să înfrunte pedeapsa lui Dumnezeu pentru tot răul pe care l-au făcut).
În ultimul rând, trebuie să credem că Isus a înviat din morți. Dacă nu ar fi făcut-o, am fi fost încă blocați în păcatul nostru, fără nicio posibilitate de a fi iertați, dar în a treia zi după moartea Sa, Isus Hristos a înviat din mormânt.
Așadar, Fiul lui Dumnezeu fără păcat, Isus, a murit în locul nostru, jertfindu-se pe Sine însuși pentru ca noi să putem fi iertați, iar apoi a înviat din morți (Matei 28:6).
Trebuie să ne pocăim
A se pocăi înseamnă "a se răzgândi". Venind la Hristos, trebuie să ne pocăim de păcatele noastre din trecut, îndepărtându-ne de ele. În pocăință, începem să trăim pentru Dumnezeu în loc să trăim pentru noi înșine. O persoană trebuie să lase deoparte propriile dorințe și să facă ceea ce spune Dumnezeu că este corect. Pentru a fi un urmaș al lui Isus, trebuie să ne întoarcem de bunăvoie de la păcatele noastre.
Înseamnă aceasta că creștinii nu păcătuiesc niciodată? Nu. Creștinii cad uneori în păcat și, ca urmare, ei se pocăiesc continuu de aceste păcate în fața lui Dumnezeu. Acest lucru se numește pocăință continuă. Ei își mărturisesc păcatul și Îi cer iertare. Să se înțeleagă, creștinii nu sunt perfecți, dar devin progresiv mai mult ca Isus prin puterea Duhului Sfânt din ei.
Nu faptele bune ne salvează (doar credința în Isus poate face acest lucru), dar un creștin trăiește pentru a asculta de Dumnezeu pentru că și-a dedicat viața lui Isus și a început să trăiască pentru El mai degrabă decât pentru propria persoană. După ce credem și ne pocăim, viața noastră începe să se schimbe, natura noastră începe să se schimbe, iar noi căutăm să-L onorăm pe Dumnezeu din dragoste pentru El. Urmarea lui Isus ne schimbă din interior spre exterior, pe măsură ce devenim încet-încet mai mult ca El. Este o călătorie care durează o viață întreagă.
Vrei să-L cunoști pe Dumnezeu?
Când ne pocăim și credem în Isus, experimentăm iertarea păcatelor noastre și o viață nouă în El. Doriți să aveți o relație cu Dumnezeu? Unii oameni încep acest lucru spunându-I o rugăciune. Rețineți că simpla repetare a cuvintelor acestei rugăciuni nu este scopul. Nu este nimic special în cuvintele în sine. Sunt doar niște cuvinte. Lucrul important este să crezi. Rugăciunea are doar rolul de a te ajuta să-ți exprimi credința față de Dumnezeu într-un mod simplu.
Dacă vrei să-L cunoști pe Dumnezeu, poți să-I spui asta cu voce tare sau în gândurile tale. El vă aude.
Doamne, știu că am trăit în răzvrătire împotriva Ta. Știu că am păcătuit împotriva Ta. Dar acum, vreau să Te cunosc și să am o relație cu Tine. Îmi pare rău pentru toate lucrurile rele pe care le-am făcut. De acum încolo, mă întorc de la păcatul meu. Știu că voi mai face greșeli, dar acum voi trăi pentru Tine, Doamne. Dă-mi o viață nouă. Cred în Fiul Tău, Isus. Cred că El a murit pe cruce pentru a plăti pedeapsa pentru păcatele mele și apoi a înviat din morți. Cred că El este Regele tuturor regilor. De acum încolo, Îl voi urma pe El. Îți mulțumesc că L-ai trimis pe Isus să moară pentru mine, ca să pot fi iertat... Amin.
---
Ați ajuns să vă pocăiți și să credeți în Hristos? Dacă da, bine ai venit în familia lui Dumnezeu! Creștinii au promisiunea de a intra în Rai la moarte, precum și posibilitatea, aici pe pământ, de a-L cunoaște pe Domnul într-o relație reală și personală care poate fi consolidată în fiecare zi prin rugăciune, închinare și timp petrecut cu El citind Cuvântul Său. Acum este timpul să începi umblarea ta creștină și există câteva modalități prin care poți începe...
Timpul să te dezvolți
Iată câteva sugestii care vă vor ajuta să primiți îngrijirea și îndrumarea de care aveți nevoie pe măsură ce începeți să creșteți în credința dumneavoastră:
Spuneți-i unui prieten. Cunoști pe cineva care ar putea fi entuziasmat de decizia pe care ai luat-o - un pastor, poate, sau un prieten creștin? Spune-i lui sau ei. Împărtășește bucuria noului tău angajament cu altcineva!
Citiți Biblia. Biblia este mesajul lui Dumnezeu pentru omenire, așa că este vital pentru tinerii credincioși să știe ce spune ea. Îți sugerăm să începi cu Evangheliile (Matei, Marcu, Luca și Ioan - te vor ajuta să te familiarizezi mai bine cu Isus). Apoi, ați putea arunca o privire la scrisoarea lui Pavel către Filipeni și la scrisorile lui Iacov și 1 Ioan. Pentru a înțelege mai multe despre cum moartea lui Isus înseamnă viață pentru tine, citește scrisoarea lui Pavel către Romani. Dacă ai întrebări, un pastor sau un prieten creștin te va putea ajuta în studiul tău biblic.
Vorbiți cu Dumnezeu în mod regulat. Faceți din rugăciune un obicei zilnic. Acest lucru poate însemna să vorbiți cu Dumnezeu despre orice, la orice oră din zi sau din noapte. Nu există o "structură" necesară pentru rugăciune. Este doar o conversație între tine și Domnul. Deși rugăciunea ar trebui să fie întotdeauna respectuoasă, este în regulă să vorbești cu Dumnezeu ca și cum ai vorbi cu un prieten (pentru că așa este).
Implică-te într-o biserică. Atunci când îi deschizi ușa lui Hristos, dobândești un nou set de frați și surori spirituale. Dumnezeu are mulți alți copii pe pământ și este important ca ei să se întâlnească în mod regulat ca o familie. Despre asta este vorba în biserică. Biserica este cel mai bun loc în care tinerii creștini pot găsi sprijinul de care au nevoie pentru a crește puternic. Bisericile sunt locul în care oamenii lui Dumnezeu se adună pentru a se închina, a învăța din Biblie, a se încuraja reciproc și a primi noi credincioși în familia lui Dumnezeu. Găsește o biserică lângă tine care face aceste lucruri și implică-te. Biserica ta ar trebui să creadă că Biblia este Cuvântul exact al lui Dumnezeu, că Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu, că El este pe deplin Dumnezeu și om și că suntem mântuiți doar prin credința în Isus.
De asemenea, vorbește cu biserica ta despre botez. Botezul este un pas următor foarte important și plin de semnificație, acum că ați ajuns la credința în Hristos.