Friday, August 2, 2024

Hur man lär känna Gud - Varför behöver vi bli frälsta?

Termen “frälst” betyder i allmänhet att bli räddad från straffet för våra synder. Bibeln säger att alla människor har syndat och är skyldiga till synd. Straffet för synd är andlig död eller helvetet. Men i Johannes 3:16 står det: “Ty så älskade Gud världen att han gav sin ende Son, för att var och en som tror på honom inte ska gå förlorad utan ha evigt liv.” Men vad exakt innebär detta?

Sedan Gud skapade den här världen och den första människan syndade har mänskligheten varit under syndens förbannelse. Det finns ingen som inte har gjort fel; vi har alla ljugit, fuskat, stulit eller hatat. Alla har syndat. Av denna anledning kom Jesus Kristus till världen som en människa och levde det syndfria och felfria liv som vi inte kunde leva. Han dog sedan på korset och gav upp sitt liv för oss, och tre dagar senare uppstod han från de döda.

Gud är fullkomligt helig. Vi har alla gjort fel saker och handlat i uppror mot honom. När Jesus dog på korset tog han på sig Guds vrede som vi förtjänade, så att vi inte skulle behöva möta Guds straff för det vi har gjort. I den meningen dog han i vårt ställe.

Men det enda sättet att få förlåtelse för våra oförrätter och bli försonad med Gud är genom att sätta vår tro till Jesus Kristus. Det är det enda sättet för en människa att få rätt ställning inför Gud, eftersom vi alla har syndat. Vi behöver alla en frälsare.

Vi måste tro

I Romarbrevet 10:9 står det: “Om du med din mun bekänner att Jesus är Herre och i ditt hjärta tror att Gud har uppväckt honom från de döda, då ska du bli frälst.”

Till att börja med måste vi tro att det finns en helig Gud som förväntar sig att människor gör det som är rätt. Vi har alla misslyckats med att leva upp till denna förväntan genom att ge efter för vår synd och handla i uppror mot honom. Tills vi fattar det personliga beslutet att följa Kristus kan vi inte ha frid med Gud eller leva i en rätt relation med honom eftersom vi förblir under hans vrede. För att lösa problemet med människans separation från honom var Gud tvungen att sända sin enfödde son, Jesus, till världen.

Samtidigt som Jesus var helt och hållet människa var han också helt och hållet Gud. Jesus var Guds Son, men han var också ett med Gud (han var Gud själv). Eftersom ingen person kan betala för en annan persons synder, var Gud själv tvungen att komma och dö i vårt ställe, vilket framgår av att Jesus dog på korset.

Dessutom syndade Herren Jesus aldrig. Han levde det perfekta liv som vi aldrig skulle kunna leva. Därför var han den ende som kunde stå i vårt ställe och betala straffet för våra synder. När han dog på korset tog han på sig våra synder och blev offret för dessa synder (så att de som han dog för inte skulle behöva möta Guds straff för allt det onda de hade gjort).

Slutligen måste vi tro att Jesus uppstod från de döda. Om han inte hade gjort det skulle vi fortfarande vara fast i vår synd utan möjlighet att bli förlåtna, men på den tredje dagen efter sin död uppstod Jesus Kristus från graven.

Så Guds syndfria Son, Jesus, dog i vårt ställe, offrade sig själv så att vi kunde bli förlåtna, och sedan uppstod han från de döda (Matteus 28:6).

Vi måste ångra oss

Att ångra sig betyder att “ändra sig”. Att komma till tro på Kristus innebär att vi ångrar våra tidigare synder genom att vända oss bort från dem. Denna förändring kräver att vi börjar leva för Gud istället för för oss själva. En del av att följa Jesus är att sätta våra egna önskningar åt sidan och välja att göra det som Gud säger är rätt. Detta innebär att vi avsiktligt vänder oss bort från våra synder.

Betyder det att kristna aldrig syndar? Nej. Kristna faller ibland i synd, och som ett resultat av detta ångrar de dessa synder inför Gud på en kontinuerlig basis. Detta kallas kontinuerlig ånger. De bekänner sina synder för honom och ber om hans förlåtelse. Det är viktigt att förstå att kristna inte är perfekta, men att de gradvis blir mer lika Jesus genom den Helige Andes kraft inom dem.

Att göra goda gärningar är inte det som frälser oss (endast genom att sätta vår tro på Jesus kan vi bli frälsta), men en kristen lever för att lyda Gud eftersom de, efter att ha trott och omvänt sig, har gett sina liv till Jesus och börjat leva för Honom istället för sig själva. När deras natur börjar förändras och deras kärlek till Gud fördjupas, växer deras längtan att ära Honom naturligt. Att följa Jesus förändrar oss, och vi blir långsamt mer lika Honom över tid. Det är en livslång resa.

Vill du lära känna Gud?

När vi omvänder oss och tror på Jesus får vi förlåtelse för våra synder och ett nytt liv i honom. Vill du ha en relation med Gud? En del människor börjar med att be en bön till Honom. Tänk på att det inte är målet att bara upprepa orden i denna bön. Det finns inget speciellt med själva orden. De är bara ord. Det viktiga är att tro. Bönen är bara tänkt att hjälpa dig att uttrycka din tro till Gud på ett enkelt sätt.

Om du vill lära känna Gud kan du säga detta till honom högt eller i ditt huvud. Han hör dig.

Herre, jag vet att jag har levt i uppror mot Dig. Jag vet att jag har syndat mot Dig. Men nu vill jag lära känna Dig och ha en relation med Dig. Jag är ledsen för allt fel jag har gjort. Från och med nu vänder jag mig bort från mina synder. Jag vet att jag fortfarande kommer att göra misstag, men nu ska jag leva för Dig, Herre. Ge mig ett nytt liv. Jag tror på din Son, Jesus. Jag tror att han dog på korset för att betala straffet för mina synder och sedan uppstod från de döda. Jag tror att han är alla konungars konung. Från och med nu kommer jag att följa honom. Tack för att du sände Jesus att dö för mig så att jag kunde bli förlåten … Amen.

•••

Har du kommit till omvändelse och tro på Kristus? I så fall, välkommen till Guds familj! Kristna har löftet om att komma till himlen när de dör, men också möjligheten att här på jorden lära känna Herren i en verklig och personlig relation som kan byggas upp varje dag genom bön, tillbedjan och tid spenderad på att läsa Bibeln. Nu är det dags att börja din kristna vandring, och det finns några olika sätt att börja…

Dags att växa

Här är några förslag som kan hjälpa dig att få den omsorg och vägledning du behöver när du börjar växa i din tro:

Berätta för en vän. Känner du någon som skulle bli glad över ditt beslut - kanske en pastor eller en kristen vän? Berätta för honom eller henne. Dela glädjen över ditt nya engagemang med någon annan!

Läs Bibeln. Bibeln är Guds budskap till mänskligheten, så det är viktigt för unga troende att veta vad som står i den. Börja med evangelierna (Matteus, Markus, Lukas och Johannes) för att lära känna Jesus bättre. Därefter kan du ta en titt på Paulus brev till Filipperbrevet och Jakobs brev och 1 Johannes brev. För att förstå mer om hur Jesu död innebär liv för dig kan du läsa Paulus brev till romarna. Om du har frågor kan en pastor eller kristen vän hjälpa dig med dina bibelstudier.

Be regelbundet. Gör bönen till en daglig vana. Det kan innebära att du pratar med Gud om vad som helst, när som helst på dygnet. Det finns ingen fast struktur för bön. Det är bara en konversation mellan dig och Herren. Även om bönen alltid ska vara respektfull är det okej att prata med Gud som om du pratade med en vän (för det gör du).

Gå med i en kyrka. När du öppnar dörren för Kristus får du en ny uppsättning andliga bröder och systrar. Gud har många andra barn på jorden, och det är viktigt att de träffas regelbundet som en familj. Det är vad kyrkan handlar om. Kyrkan är den bästa platsen för unga kristna att hitta det stöd de behöver för att växa sig starka. Det är i kyrkan som Guds folk samlas för att fira gudstjänst, lära sig av Bibeln, uppmuntra varandra och välkomna nya troende till Guds familj. Hitta en kyrka nära dig som gör detta och bli aktiv där. Din kyrka bör tro på att Bibeln är Guds sanna ord, att Jesus Kristus är Guds Son, att han är Gud och människa till fullo och att vi blir frälsta genom tron på Jesus allena.

Prata med din kyrka om att bli döpt också. Dopet är ett mycket viktigt och meningsfullt nästa steg nu när du har kommit till tro på Kristus.

خدا کو جاننا - ہمیں کیوں بچائے جانے کی ضرورت ہے؟ "بچائے جانے" کا مطلب عام طور پر ہمارے گناہوں کی سزا سے بچائے جانا ہوتا ہے۔ بائبل ...